Waarom kerken geen programmeur meer nodig hebben voor een goed werkende website
Een bekend probleem: het is ingewikkeld om intern een ICT-er te vinden, en het is duur om het uit te besteden. Het resultaat is vaak grote afhankelijkheid van één persoon.
Simon Vreman
8 februari 2025

Web technologie in de kerk
Gelukkig is het op het moderne internet goed mogelijk om een gecombineerd pakket af te nemen, speciaal voor kerken, zodat het wiel niet telkens weer opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
Technische afhankelijkheid
Kerken willen een professionele en goed functionerende website, maar lopen tegen problemen aan:
- Het bouwen en onderhouden van een website vereist technische kennis.
- Externe programmeurs en webdesigners zijn duur en niet altijd beschikbaar.
- Updates en aanpassingen duren vaak te lang, waardoor de website verouderd raakt.
Dit zijn geen eenvoudige problemen om op te lossen, kan ik helaas uit ervaring vertellen. Daarom is het belangrijk om een houdbare, gedegen en betaalbare oplossing te realiseren voor de lange termijn.
Gebruiksvriendelijke kerksoftware
Met de komst van speciaal ontwikkelde kerksoftware kunnen kerken eenvoudig hun eigen website bouwen en beheren, zonder technische kennis. Dit soort software biedt vaak:
- Eenvoudige websitebouwers met drag-and-drop-functionaliteit.
- Automatische updates zodat de website veilig en modern blijft.
- Geïntegreerde tools voor ledenbeheer en communicatie.
Helaas gaat dit vaak gepaard met verschillende nadelen, zoals lage kwaliteit, hoge kosten of een gebrek aan integratie. Maar dit is niet onvermijdelijk, wanneer het goed wordt aangepakt.
Een echte programmeurloze oplossing
Door moderne web en app technologieën te combineren kan de juiste oplossing opgezet worden. Hier zijn een paar belangrijke sleutels voor nodig, om te verzekeren dat dit toereikend is, en blijft.
Alles-in-één
Losse systemen zijn een grote uitdaging om juist te beheren. Informatie is snel niet meer synchroon, en het is een behoorlijke taak om dit allemaal op een rij te houden. Bovendien is dit ook een recept voor hoge maandelijkse kosten. Met een alles-in-één oplossing kunnen deze problemen vermeden worden.
Oog voor de gebruiker
Gebruiksvriendelijkheid is misschien wel het allerbelangrijkste: wanneer iemand een taak wil verrichten binnen het systeem, is het een dooddoener als er al snel technische ondersteuning nodig is om het systeem te begrijpen. Het probleem wordt dan juist verplaatst van ontwikkeling naar ondersteuning.
Schaalbaarheid
Groeit de gemeente, of groeien de verwachtingen? Dan moet het systeem ook meegroeien. Alleen dan is het mogelijk om op termijn een succesvolle werking te garanderen. Dit betekent dat er voldoende tools moeten zijn voor beheer, en mogelijkheden om dit bij de juiste mensen neer te kunnen leggen.
Hoe kies je de juiste oplossing?
Bij het kiezen van een website-oplossing voor je kerk, zijn er een paar punten om op te letten:
- Functionaliteit: zijn de toepassingen die je zoekt beschikbaar?
- Kwaliteit: laat iemand meekijken die hier oog voor heeft. Voelt de software stabiel aan?
- Kosten: pas op voor ingewikkelde prijsmodellen, zeker als deze hard kunnen stijgen bij specifieke eisen.
- Support: zorg dat je bij een vraag niet in de handen van een chatbot valt, maar een mens.
- Proberen: het allerbelangrijkste is dat je het gewoon kan testen. Niet meteen een jaar vast, of hoge opstartkosten. Gewoon gratis, met andere mensen uit je gemeente, testen of je met het systeem overweg kan.
Uiteindelijk is het belangrijk dat je er vertrouwen in hebt dat de gekozen oplossing op deze punten kan leveren.
Waar te beginnen?
Kerken hoeven niet langer afhankelijk te zijn van dure programmeurs of ingewikkelde software. Met de juiste tools kan elke kerk eenvoudig een professionele en goed werkende website beheren. Wil je ontdekken hoe jouw kerk dit kan realiseren? Probeer Kerkcloud vandaag nog gratis, zonder verplichtingen!