Veelvoorkomende IT-problemen bij kerken en hoe je ze oplost
Er zijn een heel aantal problemen rondom IT waar kerken mee worstelen, maar hoe los je ze op?
Simon Vreman
11 februari 2025

Samenwerken aan oplossingen voor IT problemen in de kerk
Zoals op meer plekken voorkomt, zijn er een heel aantal problemen rondom IT bij kerken. Ik heb er aantal belangrijke uitgepikt met een aantal tips om ze te verhelpen.
Trage en verouderde website
Het valt je misschien wel eens op: er is helaas geen tekort aan trage of verouderde websites bij kerken. Naast dat dit er niet zo mooi uit ziet, is het ook schadelijk voor je communicatie doeleinden. Een trage website staat namelijk lager in de zoekresultaten, en gebruikers klikken vaker weg. Ook is de site vaak niet goed ingericht op mobiele apparaten, terwijl dit juist wel is hoe de meeste mensen het internet gebruiken.
Dit is op te lossen door een nieuwe website te (laten) maken. Maar dat is meestal niet in een handomdraai gedaan. Hier komt namelijk van alles bij kijken, zoals bijvoorbeeld de andere punten uit dit artikel. Mijn advies hier is simpel:
- Zorg dat je als kerk doet wat alleen jij kan: de inhoud van de website
- Vermijd hoge herhalende kosten
- Ga alleen voor een speciale huisstijl als dit echt belangrijk is (want het is niet gratis!)
- Bundel je krachten met andere kerken: samen sta je sterk.
Online zijn verschillende services die een aantal zaken uit deze lijst vervullen, waaronder Kerkcloud, dus je kunt hier zeker vergelijken en kiezen. Wij proberen in ieder geval altijd vanuit deze lijst te werken, om zo goed mogelijk van dienst te zijn bij de kerntaken van een kerk.
Dure of complexe software
Het begint meestal niet zo, maar door de tijd heen worden behoorlijk complexe oplossing ingericht en gecombineerd om de verschillende IT-wensen binnen de kerk te vervullen. Het zijn meestal oplossingen die niet goed aansluiten, waardoor het een ingewikkeld geheel kan worden, maar bovenal ook heel erg duur. Denk bijvoorbeeld aan een administratieprogramma, een leden-app, website en een email service. Reken hier wat standaard prijzen, en je denkt al snel aan €100 tot €300 per maand, niet omdat het daadwerkelijke gebruik zo duur is, maar omdat de software niet aansluit.
Om hier wat aan te doen is het raadzaam voor de meeste kerken om een pakket te regelen die voldoet aan zo veel mogelijk van de basiswensen van een kerk, en ook gericht is op het doorontwikkelen met oog voor de kerk. Denk aan eisen als:
- Een moderne website
- Ledenomgeving / leden-app
- Ledenadministratie
Voor sommige kerken komen daar nog meer wensen bij kijken, die zeker meegenomen moeten worden in het kiezen van een pakket, namelijk:
- Nieuwbrieven verzenden
- Roosters maken
- Meertalige webpagina's / interfaces
Kies daarom niet zomaar voor een willekeurig pakket, maar kijk goed naar welke software en services vervangen kunnen worden, en of aan alle wensen wordt voldaan. Bij Kerkcloud ligt de focus op de basiseisen, maar de ontwikkeling is gericht op het aanbieden van geavanceerdere functionaliteit in de nabije toekomst. Let wel op: kies ook niet voor een abonnement met teveel functionaliteit, want dit kost van (op termijn) significant meer.
Vrijwilligers en beheer
Deze komt voor mij heel bekend voor. Ik heb een achtergrond als web-ontwikkelaar, en zie zowel in mijn professionele leven, als in het vrijwilligerswerk, hoe hard mensen je nodig hebben. Maar de realiteit is: het kost veel moeite om een oplossing te realiseren, en vervolgens te onderhouden en te innoveren. Het resultaat is onder andere de eerder genoemde problemen, en vind maar even een professional die het gaat verbeteren.
Ik heb de keuze gemaakt dit breder op te pakken: een oplossing voor alle kerken, waardoor er veel minder inspanning nodig is van vrijwilligers om systemen te beheren. Dit zorgt er dan ook weer voor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Er zijn hier ook andere keuzes te maken, bijvoorbeeld algemenere services die zich niet specialiseren in kerken. Kijk goed wat aansluit bij de wensen van de kerk. Hiervoor heb ik een aantal vuistregels:
- Laat (vrijwel) nooit software ontwikkelen door een vrijwilliger: dit gaat op termijn niet meer onderhouden kunnen worden
- Kies een service die zo goed mogelijk aansluit op je wensen: alleen dan lukt het om moeite te besparen
- Zorg dat er geen specialistische skills nodig zijn om het systeem voor jullie kerk te beheren: pak 'm beet de helft van de kerk moet het kunnen
Conclusie
In dit artikel hebben we een reeks veelvoorkomende problemen besproken bij het inrichten van IT-systemen in kerken, en suggesties om hiermee overweg te kunnen. Het doel van Kerkcloud is om dit zoveel mogelijk te automatiseren, en de specialistische kennis bij mensen te leggen die er voltijd mee bezig zijn. Kijk dus vooral of wij iets kunnen betekenen voor jouw kerk, en neem absoluut contact op als je iets specifieks mist!