Hoe maak ik een goedkope website voor een kerk?
Er zijn een aantal manieren om voor weinig geld en moeite een website voor je kerk te realiseren, soms zelfs gratis.
Simon Vreman
11 februari 2025
Als ik nu een website moest regelen voor een kerk, en verder geen eisen had (kom ik later op terug), dan zou ik het in een handomdraai gratis opzetten. Kijk bijvoorbeeld naar snelle, eenvoudige oplossingen zoals een Facebook pagina. Dat lijkt misschien niet het meest professioneel, maar het scheelt een hoop geld en moeite! Keer op keer wordt namelijk onderschat hoeveel werk er in een website gaat zitten. Toch zelf doen? Zo zou ik het aanpakken.
Geen eigen server en ontwikkeling.
Echt niet doen. Dit loopt altijd af op één van de volgende drie manieren, van meest voorkomend naar meest zeldzaam:
- Het wordt in elkaar geflanst, hier en daar wat problemen verholpen, en voila! Een website. Maar deze is vaak totaal niet veilig, moeilijk te onderhouden (zeker als de vrijwilliger die het heeft opgezet uit beeld is) en op termijn steeds duurder.
- Het is nooit af. Met veel enthousiasme van start, maar uiteindelijk is het een project in aanbouw, jarenlang. Deelt veel van de problemen van het vorige punt.
- Er zijn mensen met vakkennis, tijdens het opzetten, en gedurende het onderhoud, die de zaken goed op orde hebben. Resultaat is een maatwerk oplossing voor een prikkie! Helaas is dit niet vaak hoe het gaat.
Wat dan wel? Een managed oplossing, om te voorkomen dat er een grote afhankelijkheid ontstaat van vrijwilligers met vakkennis, want dat is simpelweg geen garantie. Dit kan spotgoedkoop zijn, voor de meeste kerken zelfs helemaal gratis. Neem bijvoorbeeld services als Vercel of Netlify.
Wie moet er mee werken?
Mijn vuistregel is: minimaal de helft van de gemeente moet de website kunnen runnen. Alleen dan is het mogelijk om een continu werkend geheel te realiseren. Maar dat kan praktisch niet samen met het zelf ontwikkelen van een website. Dus hier moet een keuze worden gemaakt:
- het risico aanvaarden en zelf bouwen (niet doen zou ik zeggen)
- een maandelijks bedrag ophoesten voor een pakket. Bij die tweede keuze kun je echter net zo snel de fout ingaan, bijvoorbeeld door een pakket aan te schaffen dat helemaal niet aansluiten bij de wensen van de gemeente. Dat is dan dus betalen voor iets wat helemaal niet nuttig is.
Tools die ik hier kan aanraden, waarvoor nagenoeg geen technische kennis vereist is, zijn platforms als Squarespace en builder.io. Dit zijn algemene website bouwers die, met wat moeite, prima in te zetten zijn voor deze doeleinden.
Wat is eigenlijk de bedoeling?
Vaak is een website alleen niet het doel of de oplossing. Meestal is er ook een ledenadministratie nodig. En een kerk-app. Het kan zeer interessant zijn om een combinatiepakket te nemen, aangezien dit voordelen biedt voor alle partijen:
- Een gecombineerd pakket kan data uitwisselen tussen de verschillende onderdelen, super praktisch!
- Er is maar één systeem om te beheren, welke vervolgens weer de andere systemen aanstuurt
- Kosten zijn een stuk lager: het is simpelweg goedkoper om meer te leveren aan dezelfde klant
Dit zou mijn keuze dan ook zijn. Ook al is het voor mij persoonlijk totaal geen moeite om het zelf te bouwen, vanaf de grond af, voor extreem lage maandelijkse prijzen, kan ik simpelweg niet garanderen aan mijn gemeente dat ik het zal blijven beheren. Voorbeelden van dit soort platformen zijn bijvoorbeeld kerkSPOT of Kerkcloud.
Maar wat past bij onze gemeente?
Dat is uiteindelijk sterk afhankelijk van jullie karakter en welke zaken jullie in een softwarepakket zoeken. Het juiste antwoord kan variëren van een facebook pagina tot compleet maatwerk uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Kerkcloud probeert de balans te zijn: door een oplossing voor kerken te bieden die bijna net zover komt als een maatwerk pakket, maar voor een veel lagere prijs.